ALV

WE STAND WITH UKRAINE BOYCOT QATAR

ALV foto X

Nieuw bestuur voor Braunweisse Tulpen

Voor het eerst in het 21-jarig bestaan van de Braunweisse Tulpen heeft deze vereniging in een bijzondere algemene ledenvergadering een nieuw bestuur gekregen. Daarmee kwam tegelijk een einde aan 21 jaar bestuur van drie leden, die inmiddels tot erelid van de vereniging zijn benoemd.

De Braunweisse Tulpen zijn de oudste Nederlandse fanclub van FC St. Pauli, een cultclub uit de zweite Bundesliga van het Duitse voetbal. De fans, spelers, bestuur en staf van FC St. Pauli uit Hamburg onderscheiden zich van veel andere voetbalverenigingen door hun grote maatschappelijke betrokkenheid en openlijke afwijzing van fascisme, racisme en andere vormen van mensonvriendelijk gedrag in stadions. Deze bijzondere aandacht voor ook sociale vraagstukken maakte dat een Nederlandse groep voetballiefhebbers in december 2000 de eerste Nederlandse fanclub van FC St. Pauli oprichtte, onder de naam de Braunweisse Tulpen. De oprichters, Kees Koster (voorzitter), Peter van der Spek (secretaris) en Peter Budding (penningmeester), benoemden zichzelf tot bestuurders voor het leven.

In de 21 jaar van het bestaan van de vereniging zijn door dit bestuur vele activiteiten ontplooid, zowel voor de ruim veertig leden, als voor het voetbal in het algemeen in Nederland en Duitsland. Zo werkten de Braunweisse Tulpen mee aan de Duitse reizende tentoonstelling Tatort Stadion, waarin de Braunweisse Tulpen het onderdeel verzorgden over misstanden in de Nederlandse voetbalstadions. Ook was de vereniging uit de randstad, maar met leden uit een groot deel van Nederland, verantwoordelijk voor het eerste door spelers in het betaalde voetbal getoonde spandoek met een duidelijk statement tegen racisme, voorafgaand aan een officiële competitiewedstrijd. Daarnaast werden natuurlijk de nodige voetbalwedstrijden van FC St. Pauli bezocht. Dat gebeurde in die 21 jaar op allerlei niveaus: van de eerste Bundesliga tot en met de Regionalliga Nord.

Na 21 jaar kwam het oude bestuur terug op de belofte om voor het leven bestuurder te blijven. Een vijftal leden van de Braunweisse Tulpen heeft aangegeven het stokje van het bestuur over te willen nemen en de vereniging vanaf 28 november 2021 met nieuw elan te willen leiden. Geert van der Burg (Zevenhuizen, voorzitter), Jochem Waleboer (Den Haag, penningmeester), Ard van Duivenbode (Amsterdam, secretaris), Mischa van der Burg (Utrecht, PR) en Luuk Pelser (Den Haag, initiatieven) kregen het vertrouwen van de leden en zij hebben de ambitie om de Braunweisse Tulpen nog verder op de kaart te zetten. Als oudste Nederlandse en misschien zelfs wel buitenlandse fanclub van FC St. Pauli wil het nieuwe bestuur de bijzondere positie die de Braunweisse Tulpen innemen tussen de inmiddels ruim 400 fanclubs van deze bijzondere voetbalvereniging vast zien te houden, door ook in Nederland de waarden waar FC St. Pauli voor staat uit te dragen.

De eerste officiële daad van het nieuwe bestuur was het benoemen van de drie bestuursleden van het eerste uur tot erelid. De Braunweisse Tulpen zijn klaar voor een derde decennium.