SPIJKERS MET KOPPEN

Met De Braunweisse Tulpen Om Tafel

Vrijdag 10 januari, 12.30 uur. De telefoon gaat maar weer eens bij de administratie van de scholengemeenschap Dalton te Voorburg. Het is ene Margereth en ze is op zoek naar Peter, Kees of mij. Aangezien de andere bestuursleden nog een les draaien en ik de enige ben die reeds van een welverdiend weekend mag genieten, neem ik het telefoontje aan.

Margereth blijkt van het radioprogramma “Spijkers met koppen” (VARA) en heeft in het Rotterdams Dagblad een artikel gelezen over een paar maffe docenten die regelmatig naar Hamburg rijden om de lokale FC St. Pauli te ondersteunen.

“Willen jullie daar een keer in het radioprogramma “Spijkers met koppen” over praten?”

Ik weet eerst even niet wat me overkomt, maar ben redelijk snel weer bij mijn positieven. De andere bestuursleden zijn niet in de buurt, maar ik besluit toch te zeggen dat WE dat wel willen.

"Uiteindelijk halen we allerlei capriolen uit"

“Jullie moeten dan wel op een zaterdag even tijd vrijmaken, want het programma is live vanuit café “The Florin” in de Nobelstraat in Utrecht. Overleg maar even onderling, wanneer dat het beste uitkomt en bel me dan terug.”

Peter en Kees komen niet meer bij van het lachen, wanneer ik een half uur later vertel wat er gebeurd is. Natuurlijk maken we daar even tijd voor vrij! Als al snel blijkt dat geen van drieën plannen voor het komende weekend heeft, melden we Margereth dat de volgende dag voor ons het meest gunstig is. Zij vindt het fantastisch dat we al zo snel kunnen komen en vraagt ons uiterlijk om 11.30 uur aanwezig te zijn.

Wel eens geprobeerd met de auto door het centrum van Utrecht te rijden? Kees en ik besluiten in eerste instantie net als Peter met de trein te gaan, maar horen nog net op tijd van een stroomstoring op het traject Leiden – Utrecht. Uiteindelijk halen we met de auto allerlei capriolen uit om Peter van station Utrecht Centraal op te pikken. Na twintig éénrichtingsverkeerstraatjes vervloeken we de NS nog maar eens en bezoeken in de buurt van het station een parkeergarage. Geen idee waar de Nobelstraat is, maar ’t mot maar. We melden Margereth dat we er echt aan komen.

“Geen probleem. Jullie zijn om 12.15 uur aan de beurt. Als je het café binnenkomt, loop je direct links de trap op. Daar staan koffie en broodjes klaar. Ik zal jullie vervolgens kort uitleggen wat de bedoeling is.”

Het café is werkelijk afgeladen en we slaan ons een weg door de menigte om Margereth boven te treffen. We vangen al een glimp op van Felix Meurders en Jan-Jaap van der Wal. Laatstgenoemde zal vandaag de zieke Jack Spijkerman vervangen.

 

"Een fanclub van iets waar ik nog nooit van gehoord heb."

“Beneden zijn plaatsen gereserveerd en jullie zijn na het spelen van de band aan de beurt. In het applaus dat de band krijgt komen jullie op en gaan achter de microfoons zitten. Jan-Jaap zal jullie kort introduceren en Felix zal het gesprek afnemen.”

We wachten netjes op onze beurt en horen eerst een verhaal over de file-problematiek in Nederland aan. Nadat de band Spinvis haar klanken de vrije loop heeft gelaten is het zover. We mogen het podium op om aan te schuiven bij de heren Meurders en van der Wal. Al snel wordt duidelijk waarom Jan-Jaap zich tijdens het gesprek afzijdig zal houden:

“………een fanclub van iets waar ik nog nooit van gehoord heb. Daarom mag Felix, oude man, met deze heren praten.

"...vanaf nu ook landelijke bekendheid!"

Wat volgt is een alleraardigst gesprek over het hoe en waarom van een fanclub voor St. Pauli, de reacties van familieleden en leerlingen én de tentoonstelling Tatort Stadion. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat ook Felix er schik in heeft. Tien minuten later zit ons radiodebuut er op. We nemen dankbaar het applaus van het talrijk aanwezige publiek in ontvangst en hebben direct aanspraak. We blijven tot het einde van de uitzending om onder andere nog getuige te zijn van het komische debat tussen de lijsttrekkers van de Nieuwe Communistische Partij Nederland, de Partij voor de Dieren en de Vooruitstrevende Immigratie Partij. Na afloop drinken we met zijn allen nog een klein biertje (daar is een café immers voor uitgevonden!) en Margereth zegt erg benieuwd te zijn naar de reacties. De Braun Weisse Tulpen genieten vanaf nu ook landelijke bekendheid!

Peter Budding (002)